vrijdag 31 augustus 2012

Trekhaak voor een Kymco MXU 50 cc

Nou, ik ben begonnen met mijn trekhaak project. Heb met meerdere mensen er over geboomd. Ook een volger van mijn Blog Roland Klok heeft goede ideeën en tekeningen aangeleverd. Mijn vrienden Matthew en Rob die in de metaal leren en werkzaam zijn hebben bijdragen geleverd en gaan die nog leveren omdat ik nog niet klaar ben.


Rob had onder de pers een beugel voor mij gemaakt maar ik vond hem wat dun en ben bang dat het niet sterk genoeg is. Buiten dat zaten de gaten op een verkeerde plaats voor de u-beugel die hij had mee gebracht.


Dit zijn de onderdelen die ik heb verzameld. Het blok ijzer van 40 x 40 x 120 heb ik bij Perk in Zaandam gekocht. 2 stukken voor € 10,27 . De trekhaak kogel komt bij de autohandel vandaan voor iets van 12 euro maar die kan je goedkoper krijgen bij http://www.soer.nl/index.html . En de M12 u-beugel komt bij Rob zijn werk vandaan. Moet eens uitvissen waar ik die kan kopen. Maar genoeg geklept aan het werk.


Eerst gaatjes boren in de bocht die ik er uit wil hebben. Daarna bewerken met een slijptol en een vijl. Daarna nog wat gaten boren en passen maar!



Even vergeleken met de Quad van mijn vrouw en het metaal waar de kogel door moet inkorten op 13,5 cm. Ter ondersteuning komt er nog een stukje van 7 cm onder.


En nu nog lassen maar dat laat ik door Matthew doen die heeft er voor geleerd en ik wil wel dat het blijft zitten als er een kar achter zit. Die ben ik overigens ook al aan het bouwen. De eerste heeft mijn zoon heel ernstig gebruikt voor zijn hoveniers werk. Nu ben ik er een met vering aan het maken.

Roland merkte op dat met een dergelijke constructie je het gevaar loopt dat hij gaat draaien op de achteras als het aanhanger gewicht er op komt. Om dit te voorkomen ga ik nog een verbinding maken met de bevestiging van de schokdemper zodat hij niet kan draaien maar dan moet ik eerst het geheel op zijn plek hebben om het goed te kunnen meten.

Matthew is geweest en heeft de boel in elkaar gelast. Morgen de boel schoon slijpen want het is nu te laat en anders heb ik de buren op mijn dak. Begint al wat te lijken. Morgen heb ik hopelijk ook de tijd om de boel te passen en het laatste beugeltje te maken.


Vandaag alles gepast en een beugeltje gemaakt. Matthew had tijd en heeft het weer gelast. Bijna klaar! Alleen nog verf en montage. Ik heb een soort Hammerite van de Aldi gehaald omdat ik mijn hele aanhanger nog moet doen dus dat er op gesmeerd. Poeder coat is beter maar kost geld en tijd. Als het in productie gaat doen we het wel, gniffel gniffel.





Het verven is 2 maal gedaan dus monteren die hap. Kogel er op en met de baco vastdraaien want ik heb veel maten maar maat 34 natuurlijk net niet. Hup naar de quad. Moer los van de schokdemper. Alles op zijn plek schuiven en moeren er op. Resultaat een strakke trekhaak!




Even met de oude aanhanger van zoon lief rond gereden. En merk al dat de kentekenplaat wat laag zit. Hier moet ik nog wat op gaan verzinnen. Net als de 7 polige elektra aansluiting voor de verlichting. Weet al ongeveer hoe omdat ik die van de quad van mijn vrouw ook heb herzien. Maar dan moet ik eerst nog wat materiaal kopen en uitdenken. Morgen eerst maar weer eens naar het werk rijden en kijken of er niets los trilt. Ik vind de poten van de u-beugel eigenlijk net iets te kort. Kan de moeren er net niet helemaal op draaien.

Zo en dan nu de electra. Roland had een goed idee voor de stekkers. Is bij conrad verkrijgbaar. Alleen ik had bij de montage van de extra achterlichten al amp 6,3 mm stekkers gebruikt dus daar ga ik dan ook nu mee verder. Maar voor iemand die begint is dit misschien een idee http://www.conrad.nl/ce/nl/product/748538/Sensor-actorkabel-SAC-3P-50-PURM-8FS-Phoenix-Contact/0224320&ref=list  .

Bij de autohandel een plastic beugel om de stekkerdoos op te zetten gehaald (€ 3,45), een stekkerdoos (van bosch 6 euro), een rubber voor achter de stekkerdoos (€ 0,50). In de schuur heb ik stekker materiaal en boutjes en moeren van RVS. Ik was bang dat ik weer een moeilijke beugel moest lassen maar het valt reuze mee. De kant en klare beugel van Bosal (022-944) is met 1 bout vast te zetten aan het frame.



Maar eerst kabels maken. Van internet een aansluitschema gevist en geprobeerd de juiste kleur bedrading in de schuur te vinden. Dat is wel gelukt alleen niet dik genoeg dus dan maar 2 draadjes per aansluiting. Ik maak gebruik van aderhulsjes en amp stekkers.

Daarna de boel onder de quad knutselen en aansluiten. En vervolgens aftapen zodat het waterbestendig is.

 





En dan is dit het resultaat! Nadat je de kentekenplaat ook naar boven hebt verplaatst!


Trekhaak Project voorlopig Klaar!


En dit is mijn aanhanger project!


Volger Roland gaf als reactie dat je ook een u beugel kunt buigen van draadeind. Dat had ik ook al geprobeerd maar vond het resultaat niet mooi.Maar het kan wel en is goed te doen.


Bedankt voor je inbreng Roland! Elk idee is welkom je weet nooit of er een gouden oplossing tussen zit!